ORCHOMENOS-NEWS

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Νέα χρονιά...νέα μπλόκα αγροτών

Κραυγή αγωνίας στην Λιβαδειά από την αυγή κιόλας του νέου έτους έβγαλαν τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και πλήθος αγροτών από την μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη. Δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς κεντρικών αξόνων σε όλο το εθνικό δίκτυο αποφάσισαν οι αγρότες της χώρας από τα μέσα Γενάρη.

Στην συνεδρίαση τους που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε στις 15 Ιανουαρίου, αγρότες από επτά νομούς της χώρας, να καταλάβουν το οδόστρωμα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε καίρια σημεία εμποδίζοντας την διεύλεση όλων των επιβατικών και εμπορικών οχημάτων.


Το νέο συνδικαλιστικό όργανο των αγροτών(Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών)
συνεδριάζει σε διάφορες πόλεις της χώρας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό να αποτελέσει το πρώτο και μοναδικό μη ελεγχόμενο όργανο που θα ενώσει τους αγρότες από την Ορεστιάδα ως την Κρήτη κι από την Θάσο ως την Σπάρτη. Η «Ν» βρέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση των αγροτών και σας παρουσιάζει τα αιτήματα και τς θέσεις τους.

Δηλώσεις αγροτών

Ο κύριος Παναγής Γιάννης από την Καβάλα έδωσε με την ομιλία του το στίγμα για την απαρχή των κινητοποιήσεων. Ξεκίνησε δηλώνοντας :
«Δεν υπάρχει βοήθεια από το Υπουργείο και αναγκαζόμαστε να πάρουμε μόνοι μας αποφάσεις για να εξασφαλίσουμε βιώσιμη και αξιοπρεπή ζωή για τους αγρότες στην Ελλάδα».
Δεν παρέλειψε φυσικά να εκφράσει και τα παράπονα του για την στάση της νέας υπουργού λέγοντας
« Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος αφού πέρασε απαρατήρητη και αναπάντητη η 6ωρη συνάντηση της γραμματείας της Συντονιστικής με στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου. Τέρμα στην επαιτεία και στην γραφικότητα, ήρθε ο καιρός για αποφάσεις με όραμα από την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα. Μπατζελή.»
Δεν παρέλειψε φυσικά να δώσει μήνυμα ενότητας επισημαίνοντας:
«Δεν υπάρχουν Βόρειοι και Νότιοι,όλοι οι αγρότες έχουν κοινά προβλήματα στην Ελλάδα και σήμερα (σ.σ. προχθές) ήρθαμε όλοι στην Λιβαδειά για να πάρουμε μια κοινή απόφαση».
Έκλεισε λέγοντας:
«Δεν θα τσιμπήσουμε στο μπαλάκι της κόντρας με άλλες κοινωνικές ομάδες όσο διαρκέσουν τα μπλόκα,αγωνιζόμαστε για τα δίκαια όλων των αγροτών,αλλά και για όλη την Ελληνική κοινωνία αφού αν δεν έχουν χρήματα οι αγρότες σπάει ένας κρίκος της οικονομίας και δεν έχουν αντίστοιχα κέρδη άλλες κοινωνικές ομάδες. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας».

Πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν στην μαραθώνια σύσκεψη των αγροτών,ξεχωρίζει η άποψη του κ. Γιώργου από την Δράμα που δήλωσε:
«Η επιλογή το να γίνει κάποιος αγρότης είναι πολύ δύσκολη απόφαση,δουλεύουμε όλο τον χρόνο και πληρωνόμαστε μια φορά και δεν ξέρουμε ούτε πόσα θα πάρουμε ούτε ποιό θα είναι το κέρδος μας εν τέλει. Μας έχουν πνίξει τα χρέη και το μόνο που βλέπουμε είναι λύσεις μπαλώματα από όλους τους κυβερνώντες.»
Χαρακτηριστική είναι επίσης η αναφορά του αγρότη κυρίου Βάϊου Γκάνιου :« ο νέος πρωθυπουργός μας είπε ότι λεφτά υπάρχουν και ότι για να κερδίσετε πρέπει να διεκδικήσετε. Αυτό λοιπόν κάνουμε εμείς από την πλευρά μας και περιμένομε να δούμε στο πλευρό μας τόσο τον ίδιο τον κύριο Παπανδρέου όσο και την κυρία Μπατζελή όπως στις περσινές κινητοποιήσεις που ήσαν στην αντιπολίτευση.»

Αιτήματα αγροτών


Όσα χρόνια κι αν περάσουν τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών παραμένουν ίδια και άλυτα από όλες τις κυβερνήσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα όργανο έξω από μικροκομματικά συμφέροντα προσπαθεί να ενώσει όλους τους αγρότες κι έχει καταφέρει να συντάξει έναν φάκελο με όλα τα αιτήματα τους. Οι οχτώ βασικές κατηγορίες αφημάτων είναι επιγραμματικά οι εξής :α) μείωση κόστους παραγωγής,β) έλεγχος αγοράς,γ) το ασφαλιστικό,δ)κατοχύρωση του επαγγέλματος,ε) γεωργική έρευνα-τεχνολογία,στ) αγροτική ανάπτυξη,ζ)
αγροσυνεταιρισμός-αγροσυνδικαλισμός,η) επενδυτικά προγράμματα θ) χρηματοοικονομικά θέματα.


Εν κατακλείδι στις δύο το μεσημέρι της επόμενης Παρασκευής οι ταξιδιώτες του Εθνικού δικτύου θα συναντήσουν τα μπλόκα των αγροτών σε όλη την χώρα.


Υ.Γ.1. Καλή χρονιά και καλή επιτυχία στις κινητοποιήσεις των αγροτών της πόλης μας,θα είμαστε δίπλα τους καθόλη την διάρκεια των μπλόκων.

Υ.Γ.2. το παρόν ρεπορτάζ δημοσιεύεται επακριβώς στο αυριανό φύλλο (05/01/10) της καθημερινής πολιτικής εφημερίδας "Νίκη της Δημοκρατίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου