ORCHOMENOS-NEWS

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΕΣ...

Εν ριπή οφθαλμού εξαφανίστηκαν οι πάνω από διακόσιες φανουρόπιτες που  προσέφεραν οι πιστοί στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου την παραμονή της εορτής του.

Στον Ιερό Ναό αγίου Φανουρίου στον Συνοικισμό Ορχομενού  εψάλλει χθες ο μεγάλος εσπερινός και ο ιερέας Φιλάρετος μαζί με τον πατήρ Μιχαήλ  ευλόγησαν τις φανουρόπιτες των πιστών Χριστιανών.

Τη μνήμη, το νεαρού Aγίου που εμφανίζεται ντυμένος με στρατιωτική στολή και με ένα κερί αναμμένο στο χέρι για να φωτίζει όπως λέει ο λαός τον καλό μας δρόμο, τίμησαν χθες όπως κάθε χρόνο, πολλοί πιστοί που κατέκλυσαν τον μισο-φτιαγμένο ναό για να προσκυνήσουν την εικόνα του
 από όλες τις γωνιές του Δήμου Ορχομενού, ενώ παρών ήταν ο νέος δήμαρχος Ορχομενού κ. Λ. Υπερήφανος όπως και ο νέος πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Ορχομενού κ. Β. Τάγκαλης.

  Οι φανουρόπιτες που ευλόγησαν οι δύο ιερείς ήταν περισσότερες από ποτέ αλλά όταν τις έβγαλαν έξω από τον μισο-φτιαγμένο ναό οι γυναίκες   δεν πρόλαβαν να τις δουν.  Ο κόσμος που είχε μαζευτεί  στο προαύλιο του ναού περίμενε με τα χέρια απλωμένα να γλυκάνει την πείνα του και να γεμίσει το άδειο στομάχι του στην εποχή της απόλυτης εξαθλίωσης που βιώνει μερίδα συγχωριανών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χέρια που απλώνονταν  ήταν τόσο πολλά  που δεν θα έφτανε ούτε η διπλή ποσότητα για να πλαρουν όλοι από ένα έστω κομμάτι.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ


Γυναίκες με φανουρόπιτες στα χέρια, τις τοποθετούσαν στην μεγάλη τραπεζαρία που στήθηκε εντός της εκκλησίας για να διαβαστεί και να ευλογηθεί μαζί με τους άρτους και μετά να την μοιράσουν όπως επιβάλλει το έθιμο σε 40 κομμάτια. Μετά τον εσπερινό, στην πίσω αυλή του Ι.Ναού του Αγίου Φανουρίου, οι γυναίκες πράγματι έκοψαν και μοίρασαν τις πίτες, η μια δοκίμαζε της άλλης, εξάλλου όλες ήταν γευστικότατες γιατί οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλουν αν και τα υλικά είναι σχεδόν τα ίδια.
Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του Αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Μάλιστα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ' τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ' την».
Στον Ορχομενό η παρασκευή της φανουρόπιτας είναι πολύ διαδεδομένη, ονομάζεται και φτωχικό κέικ και παρασκευάζεται με επτά ή εννιά υλικά. Η επιλογή των αριθμών αυτών δεν είναι καθόλου τυχαία, μια και είναι γνωστός ο ρόλος των αριθμών στις μαντικές και μαγικές πρακτικές. Τα επτά ή εννιά υλικά φαίνεται να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δύναμη της φανουρόπιτας καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.
 Πάντως, με το πέρασμα του χρόνου, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε και όχι παραμονή της γιορτής του Αγίου. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.Κλείνοντας ελπίζουμε ο Άγιος να αποκαλύψει στους αρμόδιους φορείς τους απαιτούμενους πόρους για την  αποκατάσταση του ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου