ORCHOMENOS-NEWS

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Μέχρι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έφτασε το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού...





 http://www.orchomenos.gr

                                                  ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ στο Megaron Plus 
 Το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαΐου 2015 η αίθουσα «Δημήτρη Μητρόπουλου», με 450 καθίσματα, του Μegaron Plus του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν κάτι παραπάνω από κατάμεστη, αφού ορισμένοι παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι. Ο Δήμος Ορχομενού με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και σε συνεργασία με τον σύλλογο Ορχομενίων Αθήνας Ο ΜΙΝΥΑΣ παρουσίασαν τις μελέτες για την δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού. Η παρουσίαση περιελάμβανε
την ενοποίηση των τριών αρχαιολογικών μνημείων, του Θολωτού Τάφου ή Θησαυρού του Μινύα του 13ου αιώνα π.Χ., του αρχαίου θεάτρου-ωδείου του 4ου αιώνα π.Χ. και του βυζαντινού μνημείου του 9ου αιώνα μ.Χ. του ναού της Παναγίας της Σκριπούς όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι (Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου), με ταυτόχρονη αναστήλωση του θεάτρου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να είναι απρόσκοπτη η θέαση των τριών μνημείων από παντού και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών άψογη. Όπως τόνισαν όλοι είναι ευτυχής και σπάνια συγκυρία σε χώρο μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων να συνυπάρχουν λαμπρά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού που καλύπτουν μια περίοδο 22 περίπου αιώνων.
 Στην αρχή καλωσόρισε όλους ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Γιάννης Μάνος και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο συντονιστής της παρουσίασης και πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος που τόνισε πως το έργο αυτό θα επηρεάσει ολόκληρη την Βοιωτία και θα αποτελέσει την αρχή μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα ξεκινάει από την Ερέτρια και μέσω του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού θα καταλήγει στους Δελφούς. Ο «κουμπαράς» του αρχαιολογικού πάρκου μέσα από δωρεές, χορηγίες και τη συμβολή απλών πολιτών έφτασε να έχει 170.000 ευρώ. Αυτό επέτρεψε στο ΔΙΑΖΩΜΑ να αναθέσει πλήθος μελετών. Βέβαια το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου και έχει δύο φάσεις γιατί περιλαμβάνει εκτός από το αρχαιολογικό πάρκο και τις πολεοδομικές αλλαγές στον ρυμοτομικό σχεδιασμό της περιοχής. Η καθαυτού παρουσίαση ξεκίνησε με τον κεντρικό ομιλητή αρχιτέκτονα-πολεοδόμο κ. Δημήτρη Διαμαντόπουλο, μελετητής του αρχαιολογικού πάρκου και της πολεοδομικής μελέτης, ο οποίος περιγράφοντας την κατάσταση του μνημείου τόνισε: «Τα σημερινά προβλήματα είναι οι διαχρονικά αποσπασματικές και συχνά ημιτελείς εργασίες και κατασκευές που έχουν γίνει στις αρχαιότητες, την μονή, τον φυσικό χώρο γύρω τους, αλλά και τον δημόσιο χώρο με την νόμιμη ή αυθαίρετη δόμηση που τα περιβάλλει. Σήμερα παρουσιάζουν ένα κατακερματισμένο σύνολο. Αυτό τα απαξιώνει και στερεί από την πόλη τα οφέλη από την ανάδειξη μιας μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Σήμερα ο οικισμός ακουμπά και άλλοτε καλύπτει αρχαιότητες που δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί. Η επέκταση της πόλης σχετικά με αυτή την συνύπαρξη δεν ελέγχθηκε εγκαίρως κατάλληλα» και πρόσθεσε: «η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου με αυτά τα μνημεία όχι μόνο ως αξιοθέατο, αλλά ως σύγχρονο τόπο πολιτιστικών δρώμενων, ήταν παλαιό όραμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αρχαιολόγων, πολεοδόμων αλλά και κατοίκων. Το Διάζωμα αναγνωρίζοντας τη συμβολή που θα έχει στην ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας η ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς, προχώρησε όχι μόνο στην ανάθεση της μελέτης αναστήλωσης του θεάτρου αλλά μαζί και της αρχιτεκτονικής μελέτης και όλων των αναγκαίων υποστηρικτών πολεοδομικών και τεχνικών μελετών για τη λειτουργία του αρχαιολογικού πάρκου της πόλης σε αναβαθμισμένο πολεοδομικό περιβάλλον». 


 Στη συνέχεια ο κ. Διαμαντόπουλος έδωσε τον λόγο στους συνεργάτες του αρχιτέκτονες-αναστηλωτές κ. Θεμιστοκλή Μπιλή και κα Μαρία Μαγνήσαλη που παρουσίασαν πλήθος αναλυτικών διαγραμμάτων και μακετών σχετικών με την διαμόρφωση των χώρων του αρχαίου θεάτρου, του θολωτού τάφου, της Παναγίας και την αναγκαιότητα της ενοποίησης αυτών. Ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, φανερά συγκινημένος, έκλεισε την παρουσίαση χαρακτηρίζοντας το έργο ως όραμα ζωής και ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους αλλά κυρίως όλους όσους βοήθησαν να φτάσει το έργο στη σημερινή του κατάσταση.



Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ορχομενού τόνισε: «Αν και η συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη θητεία μου πριν το 2010, θέλω να επισημάνω πως η συμβολή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν σημαντική και καθοριστική για την εξέλιξη του έργου». Μια δήλωση που οι αιρετοί δεν μας έχουν συνηθίσει να κάνουν για τους πολιτικούς τους αντιπάλους και που επιβεβαιώνει πως ο κ. Υπερήφανος είναι με το «κόμμα της Αυτοδιοίκησης» και υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Αξίζει να τονιστεί η μεγάλη προσέλευση του κόσμου που θέλησε να ενημερωθεί για το σημαντικό αυτό έργο. Προσέλευση τόσο από τον Ορχομενό που οι δημότες είχαν μισθώσει λεωφορείο για να έρθουν στην Αθήνα, όσο και από τους Ορχομένιους που διαμένουν στην πρωτεύουσα. Εκτός από τον οικοδεσπότη Δήμαρχο και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά  Υπερήφανο παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γιάννης Σταθάς και Ευάγγελος Μπασιάκος, ο εφημέριος του ναού της Παναγίας π. Χ. Χατζηχαραλάμπους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού Λάμπρος Ρόδης, ο Ορχομένιος πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, ο Ορχομένιος Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζανιάς, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Π. Αγνιάδης, ο Ορχομένιος διευθυντής Γραφείου Τύπου του ΣΕΓΑΣ Μπάμπης Ζανιάς, μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Αυτοδιοικητικοί από περιοχές της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας, οι Αντιδήμαρχοι Α. Μαράντος, Γ. Νταβαλούμης, Β. Σκαγιάκου και Ε. Γεωργίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χ. Μπαμπλέκος, Κ. Καραβαγγέλη, Λ. Μέττας, Γ. Φουρτάκας, Γρ. Γαλάνης, Κ. Ξηρογιάννης, Γ. Ζυγούρης, Β. Καράλη και Γ. Τσιάμης, οι πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων Β. Τάγκαλης (Ορχομενού), Α. Βασιλείου (Ακραιφνίου), Ηρ. Ντουφεξής (Παύλου), οι Τοπικοί Σύμβουλοι Γ. Τουλούπη (Ορχομενού) και Φ. Θεοδώρου (Κοκκίνου), ο πρόεδρος του Συλλόγου ΜΙΝΥΑΣ Ν. Καρρής και τα μέλη του Δ.Σ. Γ. Παπαλάμπρος και Χαρ. Κλαρούδα, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Γ. Πάνου καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων. Σε όλους ήταν διάχυτη η συγκίνηση και περηφάνια για το έργο που θα αναδείξει και θα τοποθετήσει τον τόπο μας ψηλά στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Ένα έργο που αξίζει την προσπάθεια από όλους προς κάθε κατεύθυνση.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου