ORCHOMENOS-NEWS

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ειδήσεις εν μεσώ πολιτικού αμοραλισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορχομενού....


   Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του 2016 (σ.σ. 28/01/2016) του Δήμου Ορχομενού τα
είχε όλα... Ένταση, Πολιτικές κόντρες, αλλά και ειδήσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου.
Όλα τα θέματα εντός ημερήσιας διάταξης πέρασαν εν τέλει από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορχομενού, άλλα ομόφωνα και άλλα κατά πλειοψηφία, όμως οι σημαντικές ειδήσεις βγήκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ήταν σημαντικότερες ίσως ακόμα κι από την ίδια την συνεδρίαση.


Η αρχή έγινε ως είθισται με τις ανακοινώσεις πριν την και έμφαση δόθηκε στο μπλόκα των αγροτών στο Κάστρο και με πρόταση του δημάρχου κ. Λ. Υπερήφανου εκδόθηκε ψήφισμα στήριξης από την πλευρά του Δήμου με το οποίο τάσσεται στο πλευρό των αγροτών της περιοχής. Ο πρόεδρος κ. Λ. Ρόδης διάβασε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και μετά από συζήτηση όπου όλοι  τάχθηκαν  υπέρ   συντάχθηκε νέο ψήφισμα στο οποίο προστέθηκε και μέρος των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία είχε ήδη  συνταχθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των αγροτών με τον κ. Σκόπα επικεφαλής  της παρατάξεως να σημειώνει με νόημα ότι δεν αρκεί  το ψήφισμα αλλά πρέπει ο Δήμος να επιδείξει  κοινωνική πολιτική  παίρνοντας «πληρωμένη απάντησ稻  από τον Δήμαρχο σε επόμενο θέμα όπου φάνηκε εμπράκτως
η διάθεση για κοινωνική πολιτική από την πλευρά του Δήμου.
Η επόμενη ανακοίνωση από το προεδρείο αφορούσε το γνωστό σε όλους σωματείο Διάζωμα  που  καλεί τους μαθητές να γίνουν οι ίδιοι ξεναγοί των θεάτρων της περιοχής τους και στην στερεά Ελλάδα προτείνει τρία θέατρα μεταξύ των οποίων και το αρχαίο Θέατρο Ορχομενού. Με την ευκαιρία της εν λόγω ανακοινώσεως ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα  ότι η περιφέρεια θα διαθέσει ένα ποσό πάνω των τριών  εκατομμυρίων ευρώ ώστε να υλοποιηθεί η μελέτη του Διαζώματος που αφορά την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού. Το ποσό θα είναι τρεισήμισι εκατομμύρια από την περιφέρεια μέσω του υπουργείου πολιτισμού σημείωσε κλείνοντας ο δήμαρχος Ορχομενού και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λ. Υπερήφανος.
 Μετά  αυτή την θετική εξέλιξη που όλοι χαιρέτισαν, ακολούθησε η συνήθη ένταση από την αντιπολίτευση με αφορμή αυτή την φορά το θέμα με την εταιρεία Νέα Οδό. Υπενθυμίζουμε ότι η νέα Οδός η εταιρεία που διαχειρίζεται την εθνική Οδό  κομμάτι της οποίας ανήκει στον Δήμο Ορχομενού, δεν έχει καταβάλει τα προβλεπόμενα δημοτικά τέλη στον Δήμο από την θητεία της προηγούμενης διοίκησης του κ. Ξηρογιάννη και έχει ανατεθεί σε δικηγορική ετιρεία να παραλάβει τα χρήματα που οφείλονται υπέρ του Δήμου μέσω της δικαστικής οδού και ασφαλιστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο όπου θα παραστεί και εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρείας να απαντ΄γσει για την έως τώρα αστοχία ολοκλήρωσης του έργου της. Παρόλα αυτά  τα  πνεύματα δεν άργησαν να  ανάψουν αφού ο πρώην δήμαρχος κ. Κ. Ξηρογιάννης επέμενε να συζητηθεί εδώ και τώρα το θέμα   και έφτασε ως το σημείο να κατηγορήσει  τον νυν δήμαρχο κ. Λ. Υπερήφανο  για ύποπτες  ίσως και παράνομες κινήσεις αλλά και κωλυσιεργία σε θέματα  του Δήμου σε αυτή την υπόθεση.

Ο δήμαρχος με την σειρά του απάντησε « Είμαι σε προσωπική επικοινωνία με την δικηγορική εταιρεία που έχει αναλάβει την είσπραξη των δημοτικών τελών από την εταιρεία Νέα Οδός, την ίδια εταιρεία που εσείς ως δήμαρχος κ. Ξηρογιάννη είχατε συνάψει μαζί της σύμβαση για αυτό τον λόγο και επειδή αφήνετε θολά σημεία σε ένα τόσο καίριο θέμα σας δηλώνω ξεκάθαρα  ότι  στο επόμενο συμβούλιο θα  συζητηθεί ενδελεχώς το θέμα και θα δοθούν εξηγήσεις από το δικηγορικό γραφείο για την μη τελεσφόρηση της υπόθεσης καταβολής δημοτικών τελών από την Νέα Οδό στον δήμο Ορχομενού, οπότε θα σας καλούσα να μην  επαναλαμβάνετε κατηγορίες για ένα θέμα που σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει οριστικά υπέρ του Δήμου.
Η τοποθέτηση του  πρώην προέδρου του Δ.Σ.  κ. Γ. Ζυγούρη μόνο άτυχη μπορεί να χαρακτηριστεί  αφού είπε επί μικροφώνου το απαράδεκτο για δημοτικό σύμβουλο «Ζυγούρης « η επκοινωνία σας μ την εταιρεία  ραβασάκι ερωτικό ήταν κ. δήμαρχε ;;»
Η ένταση και οι κόντρες με την ψυχραιμότερη αντιμετώπιση, αλλά και την διαβεβαίωση του δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα πήρε αναβολή μέχρι το επόμενο Δ.Σ. του  Δήμου Ορχομενού όπου αναμένεται με αγωνία. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν  τα παρακάτω :
ΘΕΜΑ1ο
Έγκριση της υπ΄αρίθμ. 1/2016 απόφασης της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης Δήμου Ορχομενού που αφορά τον απολογισμό για το οικονομικό έτος 2015.
( Εισηγητής: κ. Ρόδης Λάμπρος , Πρόεδρος Δ.Σ.)
 ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

ΘΕΜΑ 2ο

Γνωμοδότηση επί της πρότασης της Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας και
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Δ/νση Π.Ε. Βοιωτίας ως προς τις
μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
( Εισηγητής: κ. Ρόδης Λάμπρος , Πρόεδρος Δ.Σ.)
Αφορούσε την μετατροπή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Ορχομενού από 0θέσιο σε 12θέσιο και επίσημα αφού άτυπα έτσι λειτουργεί ήδη αλλά δεν εγκρίθηκε  ομόφωνα, αλλά πέρασε κατά πλειοψηφία αφού από τον κύριο Σκόπα  ψηφίστηκε απλά ως παρών.  

ΘΕΜΑ 3ο

  Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου του Αγίου
Σπυρίδωνα στο ΚεΔιΒιΜ2( ΚΕΚ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.). ( Εισηγητής: κ. Ρόδης Λάμπρος , Πρόεδρος Δ.Σ.) Αφορούσε το σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα και την ανανέωση της δωρεάν παραχώρησης δηλαδή του χώρου ώστε να λειτουργεί ως ΚΕΚ, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο πρόεδρος του Αγίου Σπυρίδωνα. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία

 αφού Παρών πάλι ψήφισε πάλι  ο κ.  Σκόπας
ΘΕΜΑ 4ο

: Συγκρότηση συμβιβαστικής επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών και
αμφισβητήσεων για το έτος 2016.
( Εισηγήτρια: κ. Σκαγιάκου Βαρβάρα , Αντιδήμαρχος). Ορίστηκε νέα επιτροπή η οποία θα αναλάβει την επίλυση των φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους πολίτες και τον Δήμο. Το Θέμα αυτό 
ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Θέμα 5ο

Αποδοχή των όρων της «ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (escrow account )
για την υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου «ΑΣΤΙΚΗ
ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ 2012-2015 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015» των υποέργων:
α) «Προμήθεια συστήματος υπογειοποίηση υφιστάμενων κάδων απορριμμάτων» και β)
«Προμήθεια ενός καλαθοφόρου οχήματος» και εξουσιοδότηση του δημάρχου για την
υπογραφή της σύμβασης.
( Εισηγητής: κ. Νταβαλούμης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος)
Το Θέμα αυτό ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Θέμα 6
Έγκριση προμηθειών και του τρόπου ανάδειξης αναδόχου.
( Εισηγητής: κ. Νταβαλούμης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος)
Αφορούσε τις συνεργαζόμενες εταιρείας του Δήμου με απευθείας αναθέσεις και την έγκριση ποσών από τον προϋπολογισμό του Δήμου Το Θέμα αυτό ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Θέμα 7

Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας εκμίσθωσης αγροκτημάτων Αγίου Δημητρίου.
( Εισηγητής: κ. Μαράντος Άγγελος, Αντιδήμαρχος)
Αφορούσε μίσθωση αγροτεμαχίων εγκρίνεται κατά πλειοψηφία αφού παρών ψήφισαν τριαντάφυλλου και Ζυγούρης.

Θέμα 8

Περί ενοικίασης χώρου για την στέγαση υπηρεσιών του Δήμου που αφορούν: 1. Το
Βοήθεια στο Σπίτι , 2. Κοινωνικές Δομές και κοινωνική μέριμνα για την Τρίτη ηλικία , με
δημοπρασία.
( Εισηγητής: Δήμαρχος ) Το σημαντικότερο θέμα της συνεδρίασης ήταν το όγδοο αφού   πραγματευόντας την βιωσιμότητα και την συνέχεια λειτουργίας του χώρου του ΚΑΠΗ Ορχομενού και είχε ειδικό ενδιαφέρον για του δημότες της Τρίτης Ηλικίας του Δ.Δ. Ορχομενού. Η ηγεσία του Δήμου με συντονισμένες κινήσεις βρήκε την φόρμουλα να συνεχίσει η λειτουργία του ΚΑΠΞ Ορχομενού στον ίδιο χώρο  και παράλληλα να στεγάζεται εκεί η  μια εκ των σημαντικοτέρων υπηρεσιών του Δήμου «το Βοήθεια στο Σπίτι». Παράλληλα δε ο δήμαρχος τόνισε ότι με αυτή την απόφαση ανοίγει και ο δρόμος για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου που θα  ανακουφίσει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες του Δήμου και αφορά φυσικά το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ, το οποίο είναι στα  άμεσα πλάνα της διοικήσεως του Δήμου δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς απάντηση και στην τοποθέτηση του επικεφαλής  της παράταξης ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΜΠΕΙΡΩΣΗ περί μη κοινωνικής πολιτικής από την πλευρά του Δήμου.


Σ.Σ.1. Στα  θετικά  του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνονται οι ειδήσεις για την συνέχιση της λειτουργίας του ΚΑΠΗ  αλλά και η προοπτική για την μελλοντική δημιουργία ενός Κοινωνικού Παντοπωλείου στον Δήμο Ορχομενού, όπως βέβαια και η σταθερή πορεία της μελέτης του Διαζώματος για το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού.
Σ.Σ.2. Αρνητική εντύπωση στους παρευρισκόμενους εξακολουθεί εντούτοις να προκαλεί η ατέρμονη κόντρα σε κάθε Δ.Σ. ανάμεσα στις παρατάξεις σε κάθε θέμα σημαντικό ή μη και η αίσθηση ότι κάποιοι της μειοψηφίας έχουν σταματήσει τον χρόνο στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου 2014, όπου η έννοια πολιτικός πολιτισμός ήταν παντελώς άγνωστη. Η αμοραλιστική τοποθέτηση δε του έμπειρου κατά τα άλλα  δημοτικού συμβούλου κ. Ζυγούρη  δυστυχώς επιδεικνύει για ακόμα μια φορά το απελπιστικά  χαμηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου από τους εκλεκτούς των πολιτών.

Ο πολιτικός αμοραλισμός είναι μία από τις πολλές φιλοσοφικές έννοιες, και συναντάται στην Ηθική φιλοσοφία.
Αμοραλιστής είναι ο ανήθικος, αυτός δηλαδή που απορρίπτει και δεν αναγνωρίζει τις ηθικές αξίες, ενώ επίσης μετά από μία παράνομη πράξη, δεν αισθάνεται τύψεις. Ο αμοραλισμός διαφέρει από τον αηθικισμό στο γεγονός ότι ο δεύτερος αρνείται μόνο τις εκάστοτε ισχύουσες ηθικές αξίες για χάρη άλλων, που τις θεωρεί υψηλότερες και ηθικότερες.(el.wikipedia.org)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου