ORCHOMENOS-NEWS

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ


 Δελτίο Τύπου Π.Π.Ο.

Μεγάλες στιγμές έζησε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ορχομενού στο αφιέρωμα για την παράδοση του τόπου μας που οργάνωσαν η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού με τον Ιερό Ναό «Παναγία Σκριπούς», υπό την αιγίδα του Δήμου Ορχομενού και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Κέντρου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Όσοι είχαν την τύχη να χωρέσουν στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου απόλαυσαν μια άρτια οργανωμένη γιορτή που συγκίνησε όλους εμάς τους μεγάλους αλλά και τη νεολαία μας που είχε δώσει το δυναμικό της παρόν.
Την παρουσία ανέλαβαν ο κ. Λ. Ρ. και η δεσποινίδα Μαρία Ανέστη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παιδική χορωδία της Π.Π.Ο. σε ρουμελιώτικα τραγούδια με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Βασίλη Ζαραμπούκα. Στη συνέχεια το παιδικό τμήμα παραδοσιακών χορών της Π.Π.Ο. χόρεψε χορούς της περιοχής μας που δίδαξε ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Δημήτρης Ζυγογιάννης. Ακολούθησαν συγκινητικές σκηνές με τις απονομές των τιμητικών διακρίσεων στους ντόπιους παλιούς τραγουδιστές τού δημοτικού μας τραγουδιού. 
Τιμώμενα πρόσωπα οι : Γιώργος Μεϊντανάς, Δημήτρης Ζάχος, Κώστας Ζωγράφος, Θεόδωρος Τσαμπάς, Συμεών Καβαλάρης, Πάνος Σούλος, Ηρακλής και Νάκος Μπαμπλέκος , Φώτης Αγγελίνας, Δημήτρης Τρωγάδας και Θανάσης Σίνης. Τις απονομές έκαναν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Κώστας Ξηρογιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Ζυγούρης, ο βουλευτής κ. Μιχάλης Γιαννάκης και ο πατέρας Χαράλαμπος.
Μετά τις απονομές, σειρά είχε η προβολή βίντεο με θέμα  «Παραδοσιακός γάμος στον Ορχομενό», όπου και προβλήθηκε σχετικό φωτογραφικό υλικό απ’ το αρχείο της Π.Π.Ο., συνοδευόμενο με αφήγηση από την δα. Σπυριδούλα Μοιρογιάννη.
Τα νεανικά τμήματα παραδοσιακών χορών της Π.Π.Ο. και το τμήμα ενηλίκων χόρεψαν ρουμελιώτικους χορούς με σπάνιες ηχογραφήσεις τραγουδιών των τιμώμενων τραγουδιστών. Τους χορούς δίδαξε η καθηγήτρια φυσικής αγωγής κα Μαρία Κραβαρίτη.
Η γιορτή συνεχίστηκε με δημοτικό τραγούδι από την καταξιωμένη τραγουδίστρια Γωγώ Τσαμπά  που συνεχίζει επάξια το δημοτικό τραγούδι στο δρόμο που χάραξαν οι παλιοί μας τραγουδιστές. Την συνόδευσε στο κλαρίνο ο Γιώργος Καραΐσκος και στο τουμπερλέκι ο Γιώργος Ντάνος. Τη γιορτή έκλεισε καταχειροκροτούμενος ο βετεράνος τού δημοτικού τραγουδιού Θανάσης Σίνης τραγουδώντας τον «Παύλο Μελά» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε έκθεση φωτογραφικού υλικού , μουσικά όργανα της εποχής και μια εντυπωσιακή συλλογή κούκλας με παραδοσιακές στολές της κας Ελπίδας Βαρθολομάτου-Γεωργοπούλου. Την έκθεση επισκέφτηκαν και τα Γυμνάσια της πόλης του Ορχομενού. Ο σχεδιασμός  και το στήσιμο της έκθεσης καθώς και η σχεδίαση του έντυπου υλικού ήταν προσφορά της αρχιτέκτονας κας Μάρως Ρόδη.
Στη γιορτή παρευρέθηκαν ακόμα ο αντιδήμαρχος πολιτιστικών κ. Λουκάς Τριανταφύλλου, ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Κέντρου κος Νεκτάριος Τσάπρας, η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κα Βούλα Καράλη , δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Βοιωτίας κα Άντζελα Πανταζή, η πρόεδρος του παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κα Στέλλα Ταπανλή, , η συγγραφέας κα Τότα Τσάκου-Κονβερτίνο , εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
     Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Ορχομενού, ο Ιερός Ναός «Παναγία της Σκριπούς» και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου