ORCHOMENOS-NEWS

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ






Με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας (κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου) η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ορχομενού παρουσίασε, το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαΐου 2010, ένα πρωτότυπο αλλά δυστυχώς επίκαιρο αφιέρωμα λόγω των πρόσφατων γεγονότων.
Συνήθως οι γιορτές αυτές αναφέρονται στην τεράστια προσφορά της μητέρας. Η γιορτή που ετοίμασε η Θεατρική Ομάδα, πέρα από αυτό, επικεντρώθηκε στον πόνο της μητέρας αφού το κύριο μέρος του αφιερώματος ήταν μια θεατρική ανάγνωση του ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ του Γιάννη Ρίτσου.
Η βραδιά στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ξεκίνησε με μια μικρή εισαγωγή της κυρίας Κατερίνας Παπανίκα, που είχε την ιδέα και την σκηνοθετική επιμέλεια, και συνεχίστηκε με ομιλία από την επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Γιούλη Παπαϊωάννου. Το θέμα της επίσης πρωτότυπο και σύγχρονο. Τα νομικά και ηθικά προβλήματα που ανακύπτουν από τη διαμάχη ανάμεσα σε 3 μητέρες για το ίδιο παιδί. Στη γυναίκα που θα δώσει τα ωάριά της, σ΄ αυτήν που θα προσφέρει το σώμα της για την τεκνοποίηση και στη φυσική μητέρα. Η εξέλιξη της επιστήμης δίνει την δυνατότητα να αποκτήσει παιδί κάθε γυναίκα αλλά δεν μας προσφέρει απαντήσεις σε τέτοιους προβληματισμούς. Η άποψη της ομιλήτριας ήταν πως ο όρος φυσική μητέρα μάλλον θα χάσει το νόημά του στο μέλλον.
Στη συνέχεια τα παιδιά του παιδικού σταθμού Ορχομενού, με την καθοδήγηση της κας Χρύσας Παππά, έδωσαν μια χαρούμενη και τρυφερή νότα με τις απαγγελίες τους πριν πάρουν τον λόγο τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Αλέκος Βούτσας, Κώστας Πουρνάρας, Κυριάκος Τσαμπάς και Γιώργος Βούτσας που απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στη μητέρα. Και όλα αυτά με τη συνοδεία της επιβλητικής μουσικής που είχε επιλέξει η κα Καίτη Παπανίκα.
Και η συνέχεια… Εννέα μαυροφορεμένες μάνες στη σκηνή, εννέα μορφές αρχαίας τραγωδίας ξεδίπλωσαν τον ανείπωτο πόνο της μάνας που θρηνεί πάνω από το κορμί του αδικοχαμένου γιού της.
Η Μαρία Δαλδαβάνη, η Χρύσα Παππά, η Χριστίνα Τσάπρα, η Ευδοκία Παπανικολάου, η Ευδοκία Τσάπρα, η Κατερίνα Πουρνάρα, η Βίκυ Κωνσταντίνου, η Κατερίνα Γιαννάκη και η Έφη Τζαβάρα απέδωσαν τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ του Γιάννη Ρίτσου συγκλονιστικά. Δεν απήγγειλαν αλλά έπαιξαν το γνωστό ποιητικό αριστούργημα τόσο πειστικά που δεν ήταν λίγοι από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι έφυγαν δακρυσμένοι. Ίσως γι’ αυτό ο τίτλος της εκδήλωσης δεν ήταν γιορτή της Μητέρας αλλά Αφιέρωμα στη Μητέρα. Όπως και νάχει αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα στην κα Καίτη Παπανίκα. Στον φωτισμό και τον ήχο ήταν ο Γιάννης και Κώστας Κιαλιός ενώ την προσαρμογή της μουσικής που επέλεξε η κα Καίτη Παπανίκα και την σχεδίαση των εντύπων έκανε ο Γιάννης Πάνου.
Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν το αφιέρωμα ήταν η Νομαρχιακή Σύμβουλος κα Φανή Παπαθωμά, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιάννης Νταβαλούμης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Μάκης Μονοχάρης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Ξηρογιάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μιχάλης Μπούρας, Βαρβάρα Σκαγιάκου και Μαίρη Ρουμάνη, ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κ. Γιάννης Πάνου, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού και άλλων Συλλόγων και φορέων του Ορχομενού.




Γιάννης Πάνου
(ειδικός συνεργάτης Δήμου Ορχομενού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου