ORCHOMENOS-NEWS

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ...

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Στην ανάγκη ανάπτυξης του νομού Βοιωτίας αναφέρθηκε στη Βουλή η βουλετής Αριάδνη Αγάτσα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΑΤΣΑ
Βουλευτής Νομού Βοιωτίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2009

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τον “Προϋπολογισμό έτους 2010” η κυρία Αριάδνη Αγάτσα, επισήμανε τους στόχους της κυβέρνησης και τόνισε τις βασικές προτεραιότητες του Νομού Βοιωτία, που οφείλουν να δώσουν μια νέα προοπτική και αναπτυξιακή πορεία στο Νομό Βοιωτίας.



Το πλήρες κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή (συμπεριλαμβάνει και στοιχεία των κοινωνικών και αναπτυξιακών στόχων), είναι το εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
χρόνια πολλά για τις εορταστικές μέρες που ήδη διανύουμε.
Άκουσα με προσοχή τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές και βεβαίως τους εισηγητές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Και μου προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ασκεί κριτική στον προϋπολογισμό που καταθέσαμε, όταν μιλούμε για το κόμμα που βρισκόταν στην κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο αυτής της χρονιάς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον υπό συζήτηση και ψήφιση προϋπολογισμό, είναι προβλήματα που δημιούργησαν και στη συνέχεια όξυναν οι κυβερνήσεις του κόμματός του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου καταθέτει αυτόν τον προϋπολογισμό που είναι η έναρξη μια τεράστιας προσπάθειας για την πατρίδα μας. Η αφετηρία για να εφαρμόσουμε ένα πολιτικό πρόγραμμα που στοχεύει
- στην αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και της διοίκησης
-στην ανάταξη, ανόρθωση και ενίσχυση της οικονομίας μας
-στην αποκατάσταση της λαβωμένης αξιοπιστίας και κύρους της εθνικής μας οικονομίας, απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτός ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, διαφορετικό από εκείνο που οδήγησε την πατρίδα μας στη σημερινή κατάσταση. Αποτυπώνει με διαφάνεια και απόλυτη ειλικρίνεια τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, που επιδεινώνεται από τη διεθνή οικονομική ύφεση.
Για να γίνει κατανοητή η σημερινή κατάσταση που κληροδότησε στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου η Νέα Δημοκρατία, οφείλουμε ορισμένες παρατηρήσεις, που είναι αναγκαίες να γίνουν, ώστε να δούμε ξεκάθαρα το μέλλον.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, που σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία, την οποία οδήγησε σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα, προκαλώντας παράλληλα αγκυλώσεις στον κρατικό μηχανισμό .Επιπλέον διόγκωσε τη γραφειοκρατία και υπονόμευσε την επιχειρηματικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διεθνής οικονομική κρίση που βιώνουμε αναδεικνύει τις πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που συντήρησε και ανέπτυξε η Νέα Δημοκρατία.
Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης υπευθυνότητας είναι το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και οι πολιτικές εύνοιας προς τους έχοντες και κατέχοντες.
Προφανώς υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, όμως μ’ αυτόν τον προϋπολογισμό, σήμερα η κυβέρνηση παραμερίζει το κομματικό συμφέρον και προτάσσει το εθνικό συμφέρον, το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον για την προστασία και πρόοδο της χώρας μας.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός που συζητάμε απόψε στη βουλή έχει ουσιαστικές κατευθύνσεις τη μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ και τη συγκράτηση της αύξησης του δημόσιου χρέους. Στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων και της απασχόλησης των άνεργων νέων, όπως και την αναδιάταξη των δαπανών υπέρ των κοινωνικών και αναπτυξιακών στόχων.
Ειδικότερα:
• Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό.
• Την ενίσχυση των εσόδων με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.
• Τη μείωση της κρατικής σπατάλης και των δημοσίων δαπανών, όταν δεν εκπληρώνουν κοινωνικούς και αναπτυξιακούς στόχους, δηλαδή τις υπηρεσίες προς τον πολίτη.
• Την στήριξη των εισοδημάτων με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και την έκτακτη ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων που πρόσφατα ψήφισε αυτή η βουλή.
• Την υποστήριξη της απασχόλησης και κυρίως της ένταξης των ανέργων νέων στην αγορά εργασίας.
• Την ουσιαστική και πραγματική αύξηση των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις, για την Παιδεία και την Υγεία.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η εκλογική περιφέρεια όπου με τίμησαν με την προτίμησή τους οι συμπολίτες μου, είναι η Βοιωτία. Ένας Νομός της χώρας μας που μαστίζεται, όπως πολλοί άλλοι, με οξυμένα προβλήματα που αναζητούν λύσεις.
Οφείλω να επισημάνω ότι η ψήφιση και υλοποίηση του Προϋπολογισμού για το 2010 θα πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα με την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών παρεμβάσεων.
Αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα τοπικά προβλήματα της ελληνικής Περιφέρειας.
Στη Βοιωτία,
► Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι οξυμένα. Συνεχίζεται η ρύπανση του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα, παρά τις υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου στο πόσιμο νερό. Έχουμε σημαντικά προβλήματα με τα επιφανειακά και υπόγεια νερά σε μεγάλο μέρος της Βοιωτίας. Σοβαρό είναι το πρόβλημα διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων στην λίμνη Υλίκη και την παράπλευρη Παραλίμνη.
Ήδη η Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία συμμετέχω, έχει αποδεχθεί προτάσεις μου για επιτόπιες επισκέψεις και συνεργασία με φορείς και επιστημονικά ιδρύματα για λύσεις.
Θα πρέπει να γίνει απ’ όλους κατανοητό ότι η ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος στερεί τον τόπο μας από τον πλούτο του, αποκλείει εναλλακτικές δραστηριότητες και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις και οικονομικά αδιέξοδα.
-Το δικαίωμα στην υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
► Τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας που αντιμετωπίζει η Βοιωτία, αναζητούν λύσεις μέσα από τον προϋπολογισμό και το ΕΣΠΑ. Μάλιστα, τα προβλήματα της βοιωτικής οικονομίας είναι αρκετά έντονα, με αποτέλεσμα η διογκούμενη ανεργία του νομού, να αγγίζει τους υψηλότερους δείκτες της χώρας. Έτσι δεν αναζητούμε μια μικρή «ανάσα», αλλά μια νέα αναπτυξιακή πνοή και προοπτική.
- Η γεωργία και ο τουρισμός αγνοήθηκαν από το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης και χρειαζόμαστε με πολυμετωπική ανάπτυξης της Βοιωτίας, που θα περιλαμβάνει τόσο την ανάπτυξη της γεωργίας όσο και του τουρισμού, στα πλαίσια της «Πράσινης Ανάπτυξης» που θα διέπεται από τις αρχές της αειφορίας και θα υπακούει στους περιβαλλοντικούς όρους και κανόνες.
Όπως και η αντιμετώπιση των προβλημάτων Άρδευσης και οι δυνατότητες κατασκευής Ταμιευτήρων στη Βοιωτία.
Ο αγροτικός μας Νομός και τα προβλήματα των παραγωγών έχουν επιδεινωθεί από την κακή περασμένη χρονιά και τις χαμηλές τιμές. Η στήριξη της γεωργίας και ο διάλογος για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους πρέπει να μας απασχολήσει, δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας κατέχει κυρίαρχη θέση και συνδέεται άμεσα με τους άλλους τομείς της οικονομίας της Βοιωτίας (εμπόριο, βιοτεχνία, κατασκευές, απασχόληση…)
► Η Παιδεία και τα προβλήματα στη λειτουργία σχολείων από ελλείψεις σε δασκάλους, είναι πρωταρχικό καθήκον μας. Όπως και η στήριξη, διεύρυνση και ανάπτυξη των Προνοιακών Δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που πρώτοι απ` όλους αντιμετωπίζουν τα οικονομικά προβλήματα της κρίσης.
► Η ανάδειξη του Πολιτισμού και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς είναι πυλώνας ανάπτυξης και προοπτικής για τη Βοιωτία.
Ενδεικτικά: η Βυζαντινή παράδοση, η Μονή του Οσίου Λουκά , η Παναγία της Σκριπούς, η Χαιρώνεια, η Αράχοβα, το Δίστομο, το ιερό του Πτώου Απόλλωνα, οι Πλαταιές, η Τανάγρα, τα Λέυκτρα, οι Θεσπιές,η Θήβα του Μυκηναϊκού πολιτισμού…
Η καταξίωση και η συσσωρευμένη ιστορική γνώση, η πολιτιστική μας κληρονομιά, αναγκαίες για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουν να έχουν τη δική τους καταγραφή-αποτύπωση σε μια πορεία ανάπτυξης.
Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής ένταξης και συνείδησης του πολίτη.
Η σχέση μας με την Ιστορία, δηλαδή και με το παρελθόν και με το μέλλον.
Ο τόπος διαμορφώνει τη σχέση μας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους. Ο τόπος μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε τόσο το τοπικό όσο και το παγκόσμιο.
Ο πολιτισμός είναι ΚΙΝΗΣΗ, ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΖΩΗΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Υπό την πίεση του περιορισμένου χρόνου θα ήθελα να επισημάνω ότι σε όλα τα παραπάνω η Βοιωτία έχει επιβαρυμένα προβλήματα και από τις αυξήσεις των διοδίων μετά τις αποφάσεις τής προηγούμενης κυβέρνησης να παραχωρήσει με αποικιακή σύμβαση με αποτέλεσμα οι πολίτες να χρυσοπληρώνουν χρυσοπληρώνεται από τους πολίτες. Η Βοιωτία βεβαίως όλα αυτά τα χρόνια περίμενε κατά τις υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας να φτάσει ο Προαστιακός σιδηρόδρομος σε Θήβα και Λιβαδειά.
Εις μάτην...
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση.
Η εισηγητική έκθεση για τον Προϋπολογισμό αποκαθιστά την αξιοπιστία των δημοσίων οικονομικών, που αποτελεί προαπαιτούμενο της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Έτσι απελευθερώνονται πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.
Θα ξεκινήσει η διαδικασία εξορθολογισμού ανακατανομής και ελέγχου των δημοσίων δαπανών, ώστε να μπει τέλος στη σπατάλη και την αδιαφάνεια των δημοσίων οικονομικών και ο στόχος μιας νέας φορολογικής πολιτικής, ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο θα εγγυηθεί τη φορολογική δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τον υπό συζήτηση Προϋπολογισμό τα έσοδα διαμορφώνονται στο 23,6% του ΑΕΠ από το 21,5% του 2009. Οι συνολικές δαπάνες (πριν χρεολυσίων) του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται στο 32,8% του ΑΕΠ από το 33,7% του 2009.
Το έλλειμμα μειώνεται στο 9,2% του ΑΕΠ από το 12,2% του 2009.
Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις αποτελούν το 46,1% των πρωτογενών δαπανών και κατά τη διάρκεια του 2010 οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% σε σχέση με το 2009.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά υπουργείο ο υπό συζήτηση Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6,9% για το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά 4,2% και αύξηση κατά 3,1% στις δαπάνες του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Προβλέπεται ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, οικονομικά βιώσιμο, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και θα εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών, είναι ο βασικός άξονας της κοινωνικής πολιτικής που απεικονίζει ο προϋπολογισμός 2010. Στόχος σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι να διασφαλιστούν μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς τα εξής:
- Η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση.
- Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι, και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.
- Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα ταμεία.
- Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.
- Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010.
- Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ
- Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή την σημαντική ώρα για το κοινοβούλιο, τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2010, έχουμε καθήκον να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Υπερψηφίζω τον Προϋπολογισμό γιατί πιστεύω ότι πρέπει να ανοίγουμε δρόμους προόδου και ανάπτυξης. Έχουμε καθαρή λαϊκή εντολή και θα προχωρήσουμε μπροστά με ειλικρίνεια, ευθύνη και αξιοπιστία.


Δείτε το βίντεο με την ομιλία πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου