Μια ακόμη εκπληκτική δράση οργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού με την συνεργασία του Μορφωτικού Συλλόγου οι Ακραιφνείς της αρχαιολόγου της Θ΄ ΕΠΚΑ κ. Πηνελόπης Κουρκούτη και της αρχιτέκτονος κ. Μάρως Ρόδη : που αφορούσε την ξενάγηση μικρών και μεγάλων στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Πτώου Απόλλωνα ακολουθούμενη από την κατασκευή ευχετηρίων καρτών με θέματα από τα ευρήματα της συγκεκριμένη περιοχής.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες, πιστεύω πως καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε σε μικρούς και μεγάλους μια μέρα γεμάτη δραστηριότητες ιστορία και πολιτισμό.
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με την αναλυτική ξενάγηση που μας πρόσφερε η εθελόντρια αρχαιολόγος κ. Κουρκούτη στα σωζόμενα ερείπια του κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού του Πτώου Απόλλωνα. Εξαιρετικά ενθαρρυντική ήταν η μεγάλη συμμετοχή μικρών κα μεγάλων . Με το τέλος της ξενάγησης τα παιδιά έπαιξαν με την καθοδήγηση της κ .Κουρκούτη το παιχνίδι του « Κρυμμένου Θησαυρού», ψάχνοντας και βρίσκοντας αντίγραφα από ειδώλια που ήταν έξυπνα κρυμμένα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ στο παιχνίδι παρασύρθηκαν και πολλοί από τους «μεγάλους»!
Στη συνέχεια η κ. Μ Ρόδη στον χώρο του πνευματικού κέντρου Ακραιφνίου ανέλαβε να δείξει στα παιδιά πώς να κατασκευάσουν ευχετήριες κάρτες στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με σχέδια εμπνευσμένα από ευρήματα των ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιερό, ανακαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την ιστορική συνέχεια της στο σήμερα και, κατά συνέπεια, την συνέχεια της σκέψης και της κουλτούρας μας.
Η ομαλή σύνδεση μιας γενιάς με το πολιτιστικό παρελθόν της και η κατανόηση των στοιχείων εκείνων που προσδίδουν σε έναν λαό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αποτελεί καθήκον των προηγούμενων προς τους επόμενους .Χωρίς περιττές φανφάρες, λαϊκισμούς και γελοίους εθνικισμούς , τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίζουν, να τιμούν και να σέβονται την γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τόπο τους, ανακαλύπτοντας τα μέσα από την δράση και την εξωτερίκευση της δημιουργικότητας τους.
Μέσα σε ένα περιβάλλον ειδυλλιακό, είδαμε τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που μας ακολούθησαν να αντιλαμβάνονται την σημασία του Κωπαϊδικού πεδίου και την κοινή ιστορία του Ακραιφνίου και του Ορχομενού που ξεκινά από την εποχή των Μινύων.
Η εξόρμηση αυτή ήταν απολαυστική για μένα καθώς ήταν το προϊόν άψογης και εγκάρδιας συνεργασίας από όλες τις πλευρές.
Επόμενη ανάλογη δράση ευελπιστούμε να κάνουμε σύντομα στην αρχαία Τεγύρα.
Και βέβαια, θα ήθελα να οργανωθεί μια τέτοια δράση στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού. Τα παιδιά μας πρέπει όχι μόνο να γνωρίσουν, αλλά κυρίως να αγαπήσουν και να νιώσουν κομμάτι του πολιτισμού και του τόπου μας για να τον σέβονται , να τον προστατεύουν και να τον τιμούν, ώστε να τον παραδώσουν στα δικά τους παιδιά με υπερηφάνεια και συγκίνηση. Μόνο έτσι ο πολιτισμός, η ιστορία, η ταυτότητα, το πνεύμα του λαού μας θα ζήσει για πάντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου